Wat is agressie en wat doet het met je?
Hoe ga je om met agressie? (de-escalerend handelen en communicatie)
Zelfverdediging en Zelfvertrouwen

Agressie is gewelddadig gedrag dat wordt gebruikt om schade aan te brengen aan een ander. Dit kan zowel door middel van fysiek geweld als door dreigen of domineren. Het kan ook om iets te verhullen of om iets gedaan te krijgen vanuit emotie. In dergelijke situaties kun je terugvallen op het H.A.A.T. principe.

Wat is het?:
Een praktisch principe, waar men in conflictsituaties gebruik van kunt maken of op terug kunt vallen, zowel mentaal als fysiek.

Wat is het doel?:
Het doel van HAAT is vooral om bewustwording en zelfvertrouwen te bevorderen bij ieder die zijn of haar weerbaarheid wil ontwikkelen of versterken.

Waarom?:
In de huidige maatschappij is het van groot belang om je weerbaar te kunnen opstellen, je weerbaar te voelen, maar vooral ook te zijn, aangezien ieder in zijn of haar leven te maken krijgt met agressie en/of gewelddadig gedrag van anderen.

Hoe werkt H.A.A.T.

Houding:
Aanpassen op situatie (Wat wil ik bereiken)
Hoe is mijn houding? (bijvoorbeeld dominant of onderdanig)
Waar sta of zit ik? (veiligheid)

Ademhaling:
Bewustwording ademhaling
Ademhalingstechnieken

Actie:
Afhankelijk van situatie (Keuze maken: iets doen of niets doen)

Techniek:
Communicatie of fysiek (uitleg verbaal en non-verbaal)
Toepasbare technieken (verbal judo, meebewegen, confronteren etc)

Initiatiefnemers en hoofdinstructeurs:

Patrick van den Oosten; Mede-eigenaar coachingsbedrijf, teamcoach forensische zorg, Muay Thai kickbokstrainer, vechtsporter (Aikido/kobudo), voormalig leidinggevende gevangeniswezen en lid van bijstandseenheid, voormalig persoonsbeveiliger en weerbaarheidstrainer.

Richard Koeleman; Docent gevaarbeheersing politieacademie, voormalig directeur beveiliging en persoonsbeveiliger, voormalig portier, vechtsporter (Muay Thai/Krav Maga), BHV instructeur en weerbaarheidstrainer.

Organisatie: De Wegwijzer

H.A.A.T. principe, copyright 2016